Baby 26 Sep 2020

Muziek voor stressvermindering bij prematuren

In Amerika wordt het al een tijd toegepast, en het heeft verrassende effecten: muziek voor premature baby’s. Ook in Nederland is er onderzoek naar de genezende werking van muziek.

Muziek voor prematuren: goedkoop, en zonder bijwerkingen

Het onderzoek in Nederland staat nog in z’n kinderschoenen. Maar in de Verenigde Staten zijn ze al 25 jaar bezig met onderzoek naar de therapeutische werking van muziek.

Onder andere het Louis Armstrong Centre doet onderzoek naar het effect van muziek als medicijn. De laatste jaren worden ze steeds serieuzer genomen, vertelt de directeur. “Het is betaalbaar en een klinisch geïndiceerde methode. En er zijn geen bijwerkingen,” vertelt ze aan Avrotros. De muziektherapeuten van het centrum bezoeken verschillende ziekenhuizen om daar voor te vroeg geboren baby’s te spelen. 

Het nabootsen van de geluiden in de baarmoeder

Te vroeg geboren baby’s hebben vaak last van stress. Ze slapen slecht, ademen onrustig en hebben een te hoge hartslag. De muziektherapeuten proberen deze onrust weg te nemen door het spelen op instrumenten.

Zo wordt er gitaar gespeeld en gezongen, maar ook is er een speciaal instrument, het ocean-bord, dat de geluiden in de baarmoeder nabootst. De geluiden lijken op het geluid van de bloedsomloop die de baby hoort als het in de baarmoeder zit.

Ook onderzoek naar de effecten in het UMCG

In het Universitair Medisch Centrum in Groningen wordt het effect van muziek bestudeerd. Hoewel de effecten wel zichtbaar zijn, is er nog weinig wetenschappelijke onderbouwing.

Daar wil het UMCG verandering inbrengen. Als onderzoek worden de baby’s tijdens de therapie gefilmd. De resultaten worden bestudeerd en de onderzoekers geven een score aan de resultaten. Hoe beter de bewegingen van de baby’s, hoe beter de ontwikkeling in de hersenen.

Arie Bos, hoogleraar kindergeneeskunde: “We hebben dit tot nu toe bij acht kinderen onderzocht. Daaruit blijkt dat zeven kinderen na de therapie beter scoorden, en één ongeveer gelijk. Dus we denken wel dat het effect heeft.”

Het UMCG past de muziektherapie sinds een paar jaar succesvol toe. Muziektherapie heeft ook al positieve effecten laten zien bij bijvoorbeeld dementie en andere psychische aandoeningen.