Baby 24 Jan 2020

Laag libido door borstvoeding? Dit is waarom

Heb jij een laag libido door borstvoeding? Balen, maar gelukkig komt het ooit wel weer goed – beloofd! Maar waarom daalt je libido? Er zijn 2 hormonen zorgen voor jouw lage libido: oxytocine en oestrogeen. In dit artikel bespreken we hoe het precies werkt.

Wil je weten hoe je je libido kunt verhogen? Lees dan dit artikel over hoe je als jonge mama weer meer zin krijgt.

Laag libido borstvoeding door het liefdeshormoon oxytocine

Het eerste hormoon die voor een laag libido zorgt, is oxytocine, het liefdeshormoon. Deze is dus niet zo lief voor jouw liefdesleven. Dit hormoon zorgt ervoor dat juow melk op gang komt. Oxytocine wordt ook wel het liefdeshormoon genoemd en zorgt er ook voor dat jij jouw kleintje de hele tijd wilt knuffelen.

Oxytocine is ook aanwezig als je seks hebt – daar komt dus de bijnaam van dit hormoon van – en dit hormoon komt vrij tijdens een orgasme. Je zou dus denken dat dit de zin in seks zou stimuleren tijdens het geven van borstvoeding. Maar het tegengestelde is het geval.

Doordat de oxytocine tijdens de borstvoeding al aanwezig is, hebben borstvoedende vrouwen vaak minder behoefte aan de intimiteit van hun partner. Hun hormoonlevels zijn namelijk al ‘verzadigd’ door het geven van de borst.

Het enige wat oxytocine en de borstvoeding verder voor elkaar doen, is zorgen voor lekkende borsten tijdens de seks. Voor veel moeders is dit een echte afknapper, maar het is niets waar je je voor hoeft te schamen.

Is het toch een probleem? Draag dan een bh of mooie top tijdens de seks, zodat het je niet stoort. En onthoud, ook dit is maar tijdelijk.

Ook interessant: Onze grootste borstvoedingsfrustraties

Minder zin in seks door oestrogeen

Oestrogeen is het tweede hormoon dat invloed heeft op je interesse in seks tijdens de borstvoedingsperiode. De oestrogeenspiegels zijn erg laag tijdens het geven van borstvoeding.

Weinig oestrogeen zorgt ervoor dat je niet ovuleert en het verlaagt de belangstelling voor seks. Daarnaast kan het vaginale droogheid veroorzaken. Ook niet echt fijn voor een lekkere sekspartij.

Andere redenen voor een laag libido tijdens de borstvoeding

Een baby die continu aan de borst drinkt, en ook nog eens het liefst de hele dag op jou doorbrengt, zorgt ervoor dat mama’s soms gillend gek worden als óók manlief weer even wilt.

Te veel aangeraakt worden is daarom naast de hormonen echt een killer voor je libido. Blijf van me af!

Daarnaast zijn er nog veel andere redenen waardoor je even geen zin kunt hebben. Slaaptekort, een pijnlijk post-zwangerschapslichaam, of emoties zorgen ervoor dat je hoofd er soms echt niet naar staat.

Ook interessant: Met deze seksistische uitspraken moeten we nu stoppen

Ook mannen hebben een lager libido

Onderzoek toont trouwens aan dat jonge vaders ook worden beïnvloed door de veranderende hormoonspiegel, bij de geboorte van een baby. Het effect is niet zo dramatisch als voor moeders, maar ook vaders’ testosteronlevel daalt als de baby is geboren.

Maar, geen zorgen, je libido – die van jou en van hem – komt echt wel weer terug! Wees lief voor elkaar, respecteer elkaar en geef elkaar de ruimte. Je zult zien dat het binnen no-time weer vuurwerk is tussen de lakens!