Kind 18 Sep 2020

Een seizoenstafel maken in 3 stappen

Wil je een seizoenstafel maken? Goed idee! De herfst is weer volop begonnen en daarom is het tijd voor een gezellige seizoenstafel. Dit tafel of hoekje, helemaal ingericht op het seizoen, is leuk om te maken, staat mooi, en het is ook nog eens leerzaam!

In dit artikel:

Waar komt de seizoenstafel vandaan?

Een seizoenstafel is van oorsprong een antroposofisch fenomeen. Deze antroposofische leer, ontwikkeld door Rudolf Steiner is in Nederland vooral bekend van de Vrijescholen.

De lichamelijke en geestelijke ontwikkeling van het kind en het contact met de natuur staan centraal bij deze antroposofische opvoedmethode.

Een seizoenstafel past binnen de ideeën van deze stroming, maar tegenwoordig zijn het niet meer alleen de antroposofische scholen en gezinnen die de mooie seizoenstafels maken.

Gelukkig maar, want het is zo leuk! Als je goed nadenkt, doet bijna iedereen uit zichzelf wel íéts aan de seizoensveranderingen. Zo komt er met Pasen vaak een mooie paastak met kuikentjes en vogeltjes op tafel, en versiert men in de winter het huis met nepsneeuw en ijspegels.

Waarom is een seizoenstafel maken zo leuk?

De wereld en de natuur is voor kinderen (en ons!) nog een groot mysterie. Na een geweldige zomer gaan de buitenzwembaden dicht en moeten ze ineens weer dikke kleding aan. Waarom? Wie beslist dat?

Door de natuur naar binnen te halen krijgen de kinderen vat op wat er buiten gebeurt. De kringloop van het jaar wordt duidelijk en het jaarritme is makkelijker te begrijpen. Maar ook andere indrukken van buiten worden verwerkt in de seizoenstafel.

Want naast de vier seizoenen kun je bijvoorbeeld ook een seizoenstafel maken voor feesten als Sinterklaas, Pasen, Kerstmis, Carnaval en Sint Maarten.

1. Welke kleuren gebruik je om je seizoenstafel te maken?

Voor veel mensen is de herfst de leukste seizoenstafel om te maken. De kleuren die zo typerend zijn voor de herfst, zijn ook fantastisch mooi. Koop een doek in deze kleuren voor de versiering van de tafel:

  • Herfst: Warme kleuren als bruin, roodpaars, dieporanje, groenbruin en oker.
  • Winter: Koude kleuren als wit, grijs, ijsblauw, zwart, lilapaars en grijsbruin.
  • Lente: De lente is het seizoen van hergeboorte en de kleuren voor de seisoenstafel zijn zacht. Denk aan kleuren als lichtgroen en lichtgeel.
  • Zomer: Tot slot is de zomer het seizoen waar alles in volle bloei staat. Felle kleuren als geel, oranjerood en grasgroen passen goed bij de zomer seizoenstafel.

2. Eropuit voor het mooiste uit de natuur

Veel materialen van de seizoenstafel vind je buiten zodra het seizoen begint. Ga een dagje naar een bosrijke omgeving om samen de mooiste bladeren, nootjes, mos en takken te zoeken die zo typerend zijn voor de herfst. Zo’n uitje op zich is al een heel leuke en leerzame activiteit.

Wil je het nog leuker maken? Werk dan met een gekleurde eierdoos. Verf elk vakje van de eierdoos in een andere herfstkleur, en ga op zoek naar materialen van de kleuren uit de eierdoos. Dit is vooral voor oudere kinderen een leuke uitdaging.

3. Wat mis je nog?

Thuis stal je alles uit wat je hebt gevonden. Als het goed is, ziet het er al erg gezellig uit. De kleuren van de herfst liggen voor je. Hier kun je weer een activiteit van maken:

Ken je de namen van alles wat er ligt? Van welke boom komt dit blad? En welk nootje vind je het mooiste? Dit allemaal onder het genot van een warme kop chocomelk, natuurlijk.

Op basis van wat je hebt verzameld, ga je kijken wat je nog mist. Misschien nog een mooie lap stof als ondergrond voor de seizoenstafel?

Of nog meer decoratie als paddenstoelen, spinnen, een kaart, dieren, de jaarringen van Grimms, prentenboeken over de herfst, een vaas met seizoensbloemen, een kaarsje om ‘s avonds aan te steken, of leuke Waldorf-poppetjes?

Er zijn veel webwinkels waar je de mooiste dingen kunt bestellen om jouw seizoenstafel af te maken. Vaak vind je ook veel moois in de kringloopwinkels. Je kunt het zo gek maken als je wilt.

Kies tot slot hoekje, een plankje, de vensterbank, of een tafel om de seizoenstafel tentoon te stellen. Dit doe je natuurlijk ook samen. Veel plezier!