Mind & Selfcare 20 Oct 2020

Je baby dragen? Alles wat je moet weten

Je baby dragen is hip, handig én fijn voor de hechting. Maar met alle opties zie soms je door de bomen het bos niet meer. Dit draag-ABC helpt je door de eerste selectie en zorgt ervoor dat een keuze maken nèt iets makkelijker wordt. 

 

In dit artikel:

De eerste keus: een drager of een doek?

Simpel gezegd kun je het dragen van je baby op twee manieren doen:

  1. Je kunt gebruik maken van een kant-en-klare drager die voorgevormd is
  2. Of kiezen voor een lap stof die je zelf knoopt.

De eerste optie heet een drager of draagzak, de tweede wordt vaak gewoon een doek genoemd. 

1. Je baby dragen in een drager of draagzak

Dragers zijn makkelijkste opties als het aankomt op babywearing. Een drager of draagzak is voorgevormd en kun je makkelijk afstellen met gespen en riempjes. Dragers zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en maten. Sommige kun je vanaf de geboorte tot 3 tot 4 jaar dragen, maar vaker zijn de dragers opgedeeld in verschillende leeftijdscategorieën, en werken ze dus met maten en gewichten.

Meestal moet je bij broekmaat 68 t/m 86 wisselen van drager, of een speciale verbreder kopen. De meeste dragers maak je dicht met een gesp. Sommige merken werken met stevig klittenband. Als je kiest voor een drager met klittenband, let dan goed op je kleding. Bij het ‘losdragen’ van de drager kan het klittenband blijven hangen aan je kleding, waardoor het kan beschadigen.

De meeste dragers komen met iets extra’s, zoals een klein opbergvakje voor je telefoon, portemonnee of sleutels. Sommige dragers komen met een speciaal slaapkapje voor je kind.

De meeste dragers of draagzakken sluiten van achteren. Let op: Niet iedereen kan goed bij zijn of haar rug komen om de drager te kunnen sluiten, vooral mensen die wat stijver zijn of veel spieren hebben.

Bekende merken dragers zijn onder andere Tula, Manduca, Marsupi of ErgoBaby.

2. Je baby dragen in een draakdoek

Doeken zijn op te delen in twee soorten: rekbare doeken en geweven doeken. Een rekbare doek is elastisch en rekt mee. Een geweven doek is van stevige stoffen gemaakt en rekt bijna niet mee.

1: Rekbare doeken om je baby te dragen

Rekbare doeken zijn superelastisch en heel zacht. Deze doeken zijn perfect om baby’s in te dragen. Rekbare doeken kun je ook makkelijk voorknopen. Dat betekent dat je de doek alvast om je heen knoopt, en daarna pas de baby erin doet.

Dit is een fijne doek als je nog niet zo snel of handig bent met het knopen, of als op elk moment je baby makkelijk en snel in de draagdoek wilt kunnen doen. Rekbare doeken worden in één maat verkocht.

Een nadeel van rekbare doeken is dat de stof erg warm kan zijn. De rekbare doeken zijn gemaakt om op de buik te dragen en zijn vaak minder comfortabel als je kind wat ouder – en dus zwaarder – wordt.

Bekende merken zijn Boba Wrap, ByKay Essential en VIPCarrier.

2: Geweven doeken

Een geweven doek is een stevige doek met weinig rek. De stevigheid zorgt er ook voor dat je deze doek tot lang kan blijven dragen. Want hoe zwaar je kindje ook wordt, er is geen rek in de doek. Dit zorgt ervoor dat je comfortabel kunt blijven dragen en je kindje niet uitzakt.

Met geweven doeken kun je je kindje dragen zoals je wilt. Op je buik of rug, maar bijvoorbeeld ook schuin. Vooral geweven doeken zijn in veel kleuren, maten en materialen te koop.

De meeste doeken worden gemaakt van natuurlijke en sterke stoffen als katoen, linnen, wol, zijde, hennep en bamboe. Speciale limited editions of bijzondere stofmixen kunnen soms erg duur zijn (denk aan 300 euro of meer), maar geweven doeken zijn al te koop vanaf ongeveer 50 euro.

Bekende merken zijn Babylonia, Beloved Slings, ByKay, Girasol, Happediz en Yaro.

Bij geweven doeken moet je twee dingen goed in de gaten houden: de verschillende knopen en de maat. 

Ook leuk: Dit is hoe 10 cm ontsluiting eruit ziet

Verschillende knopen voor de draagdoeken

De geweven doeken knoop je vast op het moment dat je je kindje erin wilt doen. Soms kun je al iets voorbereiden, maar je kunt de doek niet helemaal voorknopen zoals je bij een elastische doek kunt doen. Als je eenmaal de basisknoop voor het dragen onder de knie hebt, gaat er een wereld voor je open.

Er zijn verschillende variaties op de basisknopen en er is voor ieder wat wils. Bekende en veelgebruikte knopen zijn de Front Wrap Cross Carry, de Double Hammock en de Back Wrap Cross Carry. De knoop die je gebruikt is afhankelijk van de lengte van je draagdoek en van hoe je je kind wilt dragen. YouTube is een bron van inspiratie. 

Maten van geweven draagdoeken

Geweven draagdoeken zijn te koop in verschillende maten. De meest verkochte maat is maat 6 en 7. Met deze maten kun je over het algemeen alle soorten knopen maken. Maat 6 is 4.8 meter lang en maat 7 is 5.2 meter lang.

Naar aanleiding van je eigen kledingmaat kies je de draagdoekmaat. Als de doek gebruikt gaat worden door andere mensen, kies dan een maat op basis van de grootste kledingmaat. 

Nèt even anders: de ringsling

Een ringsling is een geweven draagdoek die nèt wat makkelijker werkt dan een standaard geweven doek. Deze doek heeft namelijk twee ringen waar je de stof doorheen haalt. Zo hoef je zelf niet te knopen.

Een ringsling is snel en makkelijk en kan gebruikt worden om je kindje te dragen op je buik of op de heup. Je draagt de ringsling over één schouder. Als je gevoelig bent voor rugklachten of lange afstanden wilt lopen, is deze doek minder geschikt.

Bekende merken die ringslings maken zijn Little Frog, Babylonia, ByKay, en Calin Bleu.

Ook interessant: 5x de voordelen van samen slapen

Ook een geval apart: de Mei Tai

Een Mei Tai is een baby drager die eigenlijk het meest lijkt op een draagdoek. De Mei Tai bestaat uit vastgenaaide onderdelen zodat je geen lange lap stof hebt, maar enkel een lijfje met losse stroken.

Met de Mei Tai kun je je baby zowel op de buik als op de rug dragen. Ook in de Mei Tais zijn veel verschillende soorten en merken te vinden. De Mei Tai komt oorspronkelijk uit Azië en is vaak handgemaakt. Een Mei Tai is eigenlijk heel simpel, maar wordt vaak uitgebreid met extra’s zoals een zakje of een slaapkapje. Laat je niet gek maken, want een simpele Mei Tai werkt net zo goed.  

Je draagdoek of drager tweedehands of nieuw kopen?

De draagdoeken en dragers blijven vaak hun geld waard. Vooral geweven draagdoeken, ringslings en Mei Tais zijn ideaal om tweedehands te kopen. De stof is namelijk een stuk soepeler en dit maakt het knopen en dragen makkelijker.

Maar ook elastische draagdoeken en dragers kunnen makkelijk tweedehands gekocht en verkocht worden. Let er op dat de dragers en doeken uit een rookvrij huishouden komen zonder dieren, of in ieder geval schoon zijn. 

Voor tweedehands draagdoeken kun je terecht bij de Facebookgroep Draagdoekenmarkt.

Vraag een draagconsulent 

Kom je er niet helemaal uit? Raadpleeg dan een draagconsulent. Een consulent zal je vragen stellen over hoe je jouw kindje wilt gaan dragen.

  • Ben je van plan lang te dragen, of slechts de eerste maanden?
  • Ga je het samendoen met je partner of is de doek of drager alleen voor jou?
  • Wil je ook op de rug kunnen dragen?
  • Hoe belangrijk vind je het modieuze aspect?

Als je deze vragen kunt beantwoorden, is het een stuk makkelijker om een geschikte drager of doek een stuk te vinden.